50 jaar de Wittenberg

Geslaagde jubileumdag de Wittenberg in Zeist 

Op 13 en 14 mei vierde de Wittenberg haar 50-jarig bestaan. Op vrijdag begon het feest met een concert van zangeres Pearl Jozefzoon. Op zaterdag kwamen ruim 200 bezoekers af op de speciale jubileumdag.  De relaxte sfeer, de vele ontmoetingen en het inhoudelijke programma maakten deze zonovergoten dag geslaagd.  

Op vrijdagavond genoten ruim 50 mensen van een concert van Pearl Jozefzoon. Tijdens dit concert vertelde mevrouw Van Oord, de 2e vrouw van oprichter Govert van Oord, hoe de Wittenberg was ontstaan. In korte tijd overleden twee van zijn kinderen, een heel verdrietige tijd. Ze kregen een groot bedrag van de levensverzekering uitgekeerd. Met dit geld zijn ze de Wittenberg begonnen. Haar verhaal maakte veel indruk op de jonge mensen uit de leefgemeenschap van de Wittenberg.

Zaterdag was het thema Peper & zout. Zowel 's ochtends als 's middags waren er TED-talks: zes inspirerende sprekers hielden een gepeperd praatje van maximaal 10 minuten over thema's die voor jongeren belangrijk zijn, zoals Tegendraads leven, Muzikaal leven en Getuigend leven. Bernard Terlouw, predikant en oud- directeur van de Wittenberg sprak tijdens ‘Getuigend leven’ over het lege testament. Veel ouders slagen er maar moeilijk in om hun geloof aan hun kinderen over te dragen. Hij was blij dat de Wittenberg al 50 jaar inspringt op deze kloof.

In de tuin stonden verschillende eettentjes. Voor de kinderen was er een springkussen. Binnen was een grote boekenmarkt en de fotopresentatie ‘50 jaar Wittenberg in beeld’. Dat bracht bij velen de nodige herinneringen naar boven.

Hoogtepunt van deze dag was de feestelijke dankdienst in de Nieuwe Kerk in Zeist. Het publiek was een mooie mix van jong en oud bij elkaar. De onderlinge verbondenheid was voelbaar. In diverse filmpjes vertelden 5 generaties hoe hun tijd op de Wittenberg had doorgewerkt in hun leven. Naast hoogtepunten mochten ook de mindere kanten worden benoemd. Drie betrokken organisaties spraken een dankgebed uit en baden voor de toekomst van de Wittenberg. 

Bestuurslid Lubette Snippe kijkt voldaan terug: “De ontspannen sfeer, de zichtbare verbondenheid tussen jong en oud en niet te vergeten het mooie weer, maakten deze dag tot een waardevol moment. Na 50 jaar is de Wittenberg nog springlevend. Onze missie is en blijft om jonge mensen die midden in de wereld staan, te prikkelen Jezus Christus te volgen.”    

J U B I L E U M J A A R

11 september - Open Monumentendag
2022 is ook het jaar waarop het gebouw 100 jaar bestaat. Samen met de reünistenvereniging van het jongensinternaat sluiten we aan bij de Open Monumentendag. Binnen laten we de geschiedenis zien van het gebouw en haar bewoners. Rondleidingen laten de bijzondere architectuur van het gebouw zien.

7 oktober – Symposium Samen leven, delen en dienen
Samen met de Vereniging van Religieuze Gemeenschappen in Nederland organiseren we een symposium over de actualiteit van christelijke leefgemeenschappen voor de kerk van nu. Er wordt een onderzoek naar christelijke leefgemeenschappen gepresenteerd en kansen en dillema’s worden toegelicht door verschillende leefgemeenschappen in Nederland.

JWO 2010
Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Herinneringen aan de Wittenberg

Op onze website vragen we mensen naar wat de Wittenberg voor hen heeft betekend. Voor velen is het levensveranderend gew…
Lees meer over "Herinneringen aan de Wittenberg"
Foto-jan-lia-verboom-web
Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Die goede ‘oude’ tijd op de Wittenberg!”

Jan en Lia Verboom woonden maar liefst 18 jaar op de Wittenberg, van 1989 tot 2007. Hun eerste herinnering aan de De Wit…
Lees meer over "Die goede ‘oude’ tijd op de Wittenberg!”"
DirkdeBree
Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Diep verlangen naar authentiek leven

Op onze jubileumdag op 14 mei houdt predikant Dirk de Bree een TED-talk met als thema 'Tegendraads leven'. Hij licht alv…
Lees meer over "Diep verlangen naar authentiek leven"