Jurgen

 Aan het woord is Jurgen van de Groep, 27 jaar. In september start hij op de Wittenberg met de opleiding Discipelschap in 80 Dagen

‘Ik kwam ter wereld in het mooie Bunschoten-Spakenburg. Een dorp waar iedereen elkaar kent en waar de onderlinge band erg sterk is. De voetbal, de ambachten en het gevoel van thuiszijn zorgden ervoor dat ik op een fijne en prettige manier ben opgegroeid. In een gezin met 2 broers heb ik een redelijk onbezorgde jeugd gehad. Helaas overleed mijn vader in 2004 op 50-jarige leeftijd. Hierdoor heb ik een nog sterkere band met mijn moeder ontwikkeld. Momenteel woon ik nog steeds bij mijn moeder, dat heeft te maken met het feit dat ik nog niet precies wist wat mij in de toekomst gelukkig zou maken. Op dit moment werk ik als betonreparateur bij Hapo Betonreparaties.’

Voor mij is geloven gelijk aan het volgen van Jezus; wie Hij was en wat Hij betekent of betekend heeft voor mensen, dat is wat ik ook wil uitdragen.

 ‘Ik ben christelijk opgevoed en mijn ouders hebben me altijd gesteund in het geloof. Als ik terugdenk aan mijn jeugd en de plek van het geloof, dan was ik voornamelijk ‘kerkganger op zondag’. Op latere leeftijd heb ik bewust een keuze gemaakt en belijdenis gedaan. Kort daarvoor had ik een reis naar Tanzania gemaakt met een aantal jongeren uit Bunschoten-Spakenburg. Deze reis heeft ervoor gezorgd dat het geloof een veel groter onderdeel is geworden van mijn leven. Ik probeer elke dag met het geloof bezig te zijn. Bewust zeg ik ‘probeer’, omdat ik merk dat - door de dagelijkse drukte - het geloof soms op een 2e plek komt te staan. Ik wil dan nog weleens iets doen, waarvan ik later denk dat ik dit niet vanuit mijn geloofsprincipes deed.  

Mijn kerkelijke achtergrond is PKN, deze stromingen zeggen mij echter weinig. Omdat iedereen die op welke wijze dan ook in God gelooft een volgeling van Jezus is! Voor mij is geloven gelijk aan het volgen van Jezus; wie Hij was en wat Hij betekend (heeft) voor mensen, dat is wat ik ook wil uitdragen. What would Jesus do? Die vraag stel ik mezelf herhaaldelijk in (moeilijke) situaties. In mijn dagelijkse doen en laten wil ik nastreven wat Hij van mij vraagt.

Ik was bij een bijeenkomst van Hillsong, hier werd het verhaal verteld over Jezus die aan Petrus vroeg: ‘stap uit de boot, vertrouw op mij’. Ik bedacht me toen dat ik dit verhaal uit de Bijbel niet echt kende, ik wilde meer weten over mijn geloof. De Alpha-cursus heeft me enigszins geholpen maar voor mijn gevoel nog niet voldoende. Daarom wil ik de opleiding Discipelschap in 80 Dagen gaan doen, om daarna dat wat ik heb geleerd ook weer over te kunnen brengen aan anderen.

Ik bedacht me dat ik meer wilde weten over mijn geloof.

Ik kende iemand die deze opleiding bij de Wittenberg heeft gevolgd. Zijn enthousiasme werkte dusdanig aanstekend dat ik heb besloten om naar een open avond te gaan. Toen ik deze avond het gebouw binnenkwam voelde dit voor mij in eerste instantie aan als een vreemde omgeving. De huidige leerlingen met hun verhaal en de rondleiding die ik kreeg deden me toch overtuigen dat ik hier wel op mijn plek zou zitten. De openheid die ik vervolgens heb ervaren tijdens een meeloopdag heeft me uiteindelijk doen besluiten om me voor deze opleiding in te schrijven.

Mijn doel is om handvaten te krijgen voor het dagelijks leven. Hoe ik christen kan zijn voor mijzelf én wat ik hierin voor anderen kan betekenen. Het wonen op de Wittenberg zie ik als een nieuwe ervaring, ik pas me redelijk snel aan en ik kijk hier dan ook positief naar uit. Wat wel wennen zal worden is het dagelijkse nieuwe ritme. Ik heb hele positieve verhalen gehoord over ’erop uit’, het helpen van je medemens en ben benieuwd naar de daadwerkelijke uitvoering hiervan.

Mijn doel is om handvaten te krijgen voor het dagelijks leven. Hoe ik christen kan zijn voor mijzelf én wat ik hierin voor anderen kan betekenen.

Over het algemeen vinden veel mensen in mijn omgeving het verrassend dat ik deze opleiding ga doen. Dat hadden ze niet van mij verwacht. Toch zijn ze allemaal gelukkig wel positief hierover.

Mijn plan is om na D80 een verre reis te gaan maken en datgene wat ik leer tijdens de opleiding mee te nemen op reis. Hoe, wie, wat en waarheen de reis naartoe gaat, dat is nu nog niet bekend, ik ben ervan overtuigd dat deze bestemming op mijn pad gaat komen!’