Florianne

Je leert veel over jezelf en verdiept je in je geloof.

Jij hebt gekozen voor Een jaar Wittenberg, waarom heb je die keuze gemaakt?

Van jongs af aan wilde ik naar het buitenland en daarom heb ik voor een opleiding in de zorg gekozen. Na mijn opleiding werkte ik in de ouderenzorg, maar door alle veranderingen trok mij dat niet meer. Ik was al naar Afrika geweest voor een werkvakantie en wist ik dat ik toch iets wilde gaan doen in het buitenland. Ik kwam op een kruispunt in mijn leven; ga ik door in de ouderenzorg en vind ik mijn leventje wel lekker lopen zo of ga ik verder zoeken naar mijn plekje in Gods koninkrijk? Ik heb voor dat laatste gekozen en kwam via via bij de Wittenberg. Dit trok me aan, omdat je in een jaar veel leert over jezelf en je verdiept in je geloof, maar ook leert hoe je je geloof handen en voeten kunt geven.

Waar heb je stage gelopen en hoe was dat?

Ik heb stage gelopen bij een missionair project in Zoetermeer. Het was in één woord zeggen: geweldig! Een super stage waar ik veel heb geleerd. Ik heb me vooral bezig gehouden met het kinder- en tienerwerk. Mijn leerdoelen waren om me te verdiepen in de organisatie en de achtergronden van de kinderen en tieners. Ik leerde dat je door een gemeenschap met elkaar te vormen en een relatie op te bouwen kun je al veel betekenen. Als je een avond hebt, voor welke doelgroep dan ook, moet je je afvragen: Wat wil ik dat ze aan het eind van de avond meenemen naar huis? Dat was een enorme uitdaging, maar wel super leuk om te doen.

Welke lessen vond jij het meest interessant, en waarom?

Er waren zoveel interessante lessen en dan mag ik gaan kiezen welke lessen ik het meest interessant vond. Ik denk dat ik dan het meeste geleerd heb tijdens Geestelijk leven. Deze lessen zetten je aan het denken over je eigen geloofsleven. Er zijn tijdens deze lessen verschillende onderwerpen besproken, zoals Gods leiding in je leven, meditatief Bijbellezen, twijfel en teleurstelling, Heilige Geest. Allemaal onderwerpen die je aan het nadenken zetten, maar waar je nooit echt bewust mee bezig bent. Verder vond ik het vanaf thema 3 interessant worden. Daar kwamen de missionaire vakken zoals Missionair werk, Geloofsgesprek, Intercultureel Bijbellezen, Interculturele communicatie en Missiologie. Dat waren onder andere de lessen waar ik me op verheugd had, omdat ik daar het meest mee kan wanneer ik naar het buitenland ga.

Wat ga je doen na dit jaar?

Ondanks dat ik een focus had voor het buitenland ga ik in Nederland missionair werk, op vrijwillige basis, doen bij het project waar ik stage heb gelopen. Ik zal me zoals het er nu naar uitziet ongeveer twee dagen daar inzetten en daarnaast ga ik parttime werken in de ouderenzorg. Had ik dit gedacht toen aan mijn jaar Wittenberg begon? Nee, absoluut niet. Ook hierin heb ik ervaren dat God echt je leven leidt. Ik had bijvoorbeeld toegezegd dat ik daar wel wilde komen op vrijwillige basis, maar moest nog wel werk zien te vinden. Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek was het meteen raak en ik heb inmiddels ook een baan. Het geeft veel dankbaarheid en ik kan nu al uitzien na het werk dat ik mag gaan doen, de mensen die ik daar mag gaan bereiken. Maar vooral dat ik me mag gaan inzetten in het Koninkrijk van God!