Ava

Ava Geurtsen

De loods – Den Dolder 18 september 2018
Wie: Ava Geurtsen
Waar: Dagbesteding De Loods in Den Dolder
Jaar Wittenberg: 2017-2018
Op dagbesteding de Loods komen jongens bijeen vanuit een woongroep of vanuit huis die (tijdelijk) niet meer aan het werk kunnen. Als we aankomen is er volop bedrijvigheid, er worden auto’s gewassen, gerepareerd en er heerst een gezellige sfeer. Ava verteld met passie over de auto’s, waaronder een aantal Porsches. Er worden auto’s opgekocht waarvan onderdelen verkocht, het onderhoud van auto’s uitgevoerd en gesleuteld aan eigen auto’s van de cliënten. Er heerst een echte mannencultuur.

Ava: Op de mannencultuur hier was ik voorbereid. Tijdens het jaar Wittenberg heb ik stage gelopen bij de Loods. Het is mooi om te zien hoe cliënten hier bezig zijn om hun leven op te bouwen. Er zijn diverse achtergronden en dat iedereen knokt om zijn leven weer op de rit te krijgen na depressie, verslaving, psychiatrische klachten of gevangenschap vind ik mooi op te zien. Het is leerzaam en geeft voldoening om hierin een stukje begeleiding te bieden. Wanneer een cliënt hier binnenkomt stelt hij zelf zijn leerdoelen op wat een stukje bewustwording creëert.

Toen ik aan het Jaar Wittenberg begon kwam ik net van de HAVO. Tijdens het jaar heb ik meer zelfvertrouwen gekregen, heb ik ontdekt waar mijn talenten liggen en hoe ik die in kan zetten om anderen te helpen. Wat het meeste bij is gebleven zijn de vriendschappen die er gesloten zijn en hoe je iedereen binnen de veiligheid van de groep ziet groeien, zowel persoonlijk als in geloof. Het moeilijke aan het jaar vond ik wel dat er een grote spiegel voorgehouden werd.  Je leert kritisch naar jezelf kijken en sommige gewoontes moest ik loslaten. Nog steeds ben ik erg blij met de beslissing om niet gelijk aan het werk te gaan maar eerst een Jaar Wittenberg te doen. Dat heeft me uiteindelijk een sterker persoon gemaakt.

Ook ik heb voor de nabije toekomst een aantal leerdoelen voor mezelf binnen het werk bij de Loods. Ik merk dat het echt van toegevoegde waarde is om met de cliënten een praatje te maken, interesse te tonen en het gesprek met ze aan te gaan als het even niet lekker gaat.  En natuurlijk kan ik nog wat van ze leren want heel eerlijk, veel kennis van auto’s heb ik niet. Tijdens mijn SPH-opleiding en daarna zou ik graag willen werken in bijvoorbeeld de verslavingszorg. Het gehele proces begeleiden van de achtergronden, beweegredenen en toekomstplannen. Klaar staan voor mensen zodat ze mogen weten dat ze kostbaar zijn.