Alies @ JWO

Alies over de module 'Jongeren begrijpen'

Wat heeft het CS van Utrecht te maken met de JWO?

Wat zou onze stempel dan zijn, normaal of toch een kliekje ‘rare’ mensen? ;)

Daar sta je dan, op Utrecht centraal. Als meid van het platteland kijk ik nog altijd mijn ogen uit als ik in zo’n mega stad ben. Jullie zullen nu misschien denken; wat heeft de Jongerenwerkersopleiding (JWO) nou met het station in Utrecht te maken, want de Wittenberg staat toch in Zeist?! Dat klopt inderdaad! In het eerste jaar van de JWO wordt de module ‘Jongeren begrijpen’ gegeven, beter gezegd: de jongerencultuur onderzoeken en begrijpen. Een module met, voor mij althans, veel herkenbare feiten over de diverse vlakken van de ontwikkeling van jongeren. Want wat is de morele ontwikkeling van jongeren en welke factoren hebben daarmee te maken? Welke situaties kunnen een rol spelen in de seksuele ontwikkeling? En hoe gaat de biologische ontwikkeling van jongeren eigenlijk ook al weer? Wat heeft het een Bijbelstudie over de barmhartige Samaritaan te maken met jongerencultuur anno 2015?

Welke doelgroep bereik je niet in je jongerenwerk, maar lijkt je wel interesssant om te bereiken?

Maar wat heeft het NS station met de JWO? Nou, het volgende: een onderdeel van ‘jongeren begrijpen’ is ook observeren. Daarom gingen wij in tweetallen op stap om te kijken welke subculturen we zagen en wat daarin opvallend was. Heb jij al eens mensen (in dit geval jongeren) geobserveerd, zonder dat zij het doorhadden? En daarna nagedacht welke les, en in sommige gevallen ook conclusies je daaruit kunt trekken? Maar ook welke doelgroep jij in je jongerenwerk niet bereikt, maar jou wel interessant lijkt om te bereiken? Een leuke uitdaging om vanuit die hoek een andere doelgroep te bereiken en daar een plan van aanpak op te gaan zetten. Ik heb inmiddels veel antwoorden op bovenstaande vragen. Ben je ook nieuwsgierig geworden? Kom dan een dag meelopen met de Jongerenwerkersopleiding van de Wittenberg!

Zouden wij ook een stempel krijgen van een subcultuur?

Overigens, iets wat ik mij afvroeg toen we met een groep van zo’n 15 jongerenwerkers aan het nabespreken waren: wat zouden de reizigers op Utrecht Centraal van ons vinden? Zouden wij ook een ‘stempel’ krijgen van een subcultuur? En wat zou die stempel dan zijn, normaal of toch een kliekje ‘rare’ mensen? Haha ;-)

« Terug