Kernbewoners 2018

Kernbewoners

Maak kennis met de nieuwe kernbewoners
Na het vertrek van Tim en Marieke van der Maten trad afgelopen juni een hele nieuwe ploeg kernbewoners aan. Zij geven vol enthousiasme leiding aan de leefgemeenschap van de Wittenberg.

Even voorstellen… Willeke van Kruistum: werkt met mensen met een verstandelijke beperking en daarnaast bij Operatie Mobilisatie. Liesbeth Bos: 4e jaar GPW in Ede, geeft 4 uur per week GVO. Margreeth Lambregtse: werkt 3,5 dag per week als onderwijsassistent op een school in Zeist. Martijn Bregman: doet de opleiding ‘persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’. Nico Versluis: zit in de examenperiode als softwaretester. De zesde kernbewoner William Steenbergen is niet aanwezig tijdens het interview.

Wat is jullie doel als kernbewoner in het komende jaar?

W: Als kernbewoner wil je dat iedereen het naar zijn zin heeft op de Wittenberg. Daarnaast een stukje verantwoordelijkheid vind ik leuk, samen met anderen als team vind ik een pré. Hopelijk creëren we een veilige setting waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Willeke wordt in de leefgemeenschap getypeerd als oplettend en oog hebben voor haar naasten.

L: Het leuke aan kernbewoner zijn is het enthousiasmeren van de leefgemeenschap met daarbij initiatief tonen. Zelf heb ik in de afgelopen twee jaar kunnen genieten van de leefgemeenschap. Het is waardevol om nu dienstbaar te zijn. Volgens de andere is Liesbeth daarin wel iets te perfectionistisch voor zichzelf. Een mooi leerdoel voor het komende jaar!

MH: Het afgelopen jaar ben ik gegroeid in EJW, daarin kan ik nu doorgroeien. Om voor anderen te zorgen doet me goed. De tijd van gezellig samen zijn rond het haardvuur in de eetzaal breekt weer aan, iets wat de winters op de Wittenberg typeert. Ik hoop daar goede gesprekken te hebben met mijn huisgenoten. Margreeth wordt op de Wittenberg ook wel getypeerd als zorgzaam, recht door zee en het bewaren van het overzicht.

MN: Het echt leren kennen van mensen. Waarom doet iemand wat hij doet? Dat vind ik interessant en leerzaam. Het komende jaar ben ik vooral in voor spontane ideeën om iets te betekenen voor anderen. Bijvoorbeeld even naar een terrasje om bij te kletsen met iemand. Anderen typeren Martijn als rustig en daadkrachtig.

N: Mijn doel is om me dienstbaar op te stellen. Bijvoorbeeld tijdens een potje tafelvoetbal. En daarbij mezelf dienstbaar opstellen in het gesprek, niet in het spel ;). Mijn kwaliteiten passen goed in het team, soms heb ik het idee dat ik tekort schiet maar ik dit team zie ik dat mijn kwaliteiten een mooie aanvulling zijn. Anderen typeren Nico als ‘heerlijk structureel inclusief alle details’.

Jullie zijn 5 verschillende types, hoe is de samenwerking?

W: Iedereen kent elkaars kwaliteiten. Daarnaast durven we te benoemen en tegen elkaar uit te spreken wat minder goed gaat.

N: Daarvoor hebben we eerst moeten investeren. We waren afwachtend in het oppakken van de taken. Inmiddels zijn we, na drie maanden, op elkaar ingespeeld. Het aangeven van grenzen is soms nog wel een leerpuntje. 

L: Mijn leerpunt is het loslaten als de voorbereidingen van een activiteit niet perfect gaan. Ik wil het graag goed geregeld hebben en het aan anderen over laten vind ik een lastig punt. Gelukkig kan ik niet alles zelf doen en zal ik dat wel moeten.

Wat voor type groep is de huidige Leefgemeenschap?

Allen: Open en gezellige groep, heel divers maar serieus, pakken dingen goed op, diverse persoonlijkheden en bijzonder veel muzikaal talent.

Wat zijn jullie dagelijkse bezigheden en hoe is jullie taakverdeling?

Bijvoorbeeld; Het maken van (corvee) rooster, intakegesprekken, small groups en lofprijs-avonden aansturen, individuele gesprekken voeren en het  regelen van vrijwilligersactiviteiten.

De taakverdeling is vooral gebaseerd op wie vind iets leuk en heeft er talent voor. Iedereen is bereidwillig om dingen op te pakken. Er heerst een eerlijke en open sfeer, ook in de ergernissen. Als de één het leuk vind om hard muziek te maken en er 20 anderen aan irriteren…  die dingen worden goed aangekaart en uitgesproken. Dat moet ook wel, je woont in één gebouw en zit veel op elkaars lip. Dat komt voort uit een wederzijds respect. Iets met ‘waar liefde woont..’

W: Iedereen leert hier van elkaar. De studenten leren van de levenservaring van de werkende leefgemeenschapper. Daarnaast rusten de studenten de overige leefgemeenschappers toe door de intensieve lessen en de tijd met God. 

Hoe ziet je leven er over 5 jaar uit?

MH: Grote toekomstdromen heb ik niet. Gaande het jaar zal ik die misschien ontwikkelen. Voor nu ben ik tevreden met mijn leven zoals het is.

L: Hopelijk gaat het lesgeven me goed bevallen, lijkt me mooi om die kinderen iets te laten zien van mijn geloof en wie God voor mij is. Over 5 jaar hoop ik mijn opleiding afgerond te hebben, lesbevoegdheid gehaald te hebben en voor de klas te staan.

N: Dan hoop ik getrouwd te zijn én misschien nog steeds hier op de Wittenberg te wonen.

MT: Over 5 jaar hoop ik mijn opleiding te hebben afgerond en deel te nemen aan het HBO. En trouwen maar dan niet meer op de Wittenberg wonen. Dat is leuk voor nu, niet voor dan.

W: Mijn toekomstdroom is om weer terug te gaan naar Afrika, misschien wel daar voor kinderen met een beperking.