Stille retraites

Een 'Stille Retraite' staat tussen een individuele retraite en een themaretraite in. Je bent hier midden in de week voor drie dagen (twee nachten) met een kleine groep. 
Je komt (meestal) aan op dinsdagmiddag. De maaltijden gebruiken we in stilte. Op dinsdagavond volgt een korte introductie en uitleg en daarna ga je de stilte in. Dat kun je doen met Bijbelgedeelten en enkele teksten die we aanbevelen, maar uiteraard kun je hierin ook je eigen weg kiezen. 

Naast de getijdengebeden (morgen-, middag en avondgebed) maak je twee gezamenlijke momenten van een uur mee: een lectio divina geleid door een van de leden van het monastieke team. Met elkaar lezen en overdenken we een Schrifttekst met momenten waarop we delen wat ons aanspreekt, wat ons vragen geeft in een vorm van 'open sharing' (delen zonder verdere discussie). Tijdens deze retraite is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een persoonlijk begeleidingsgesprek. 

Data en thema's

  • Dinsdag 17 - donderdag 19 augustus 2021 (Midzomerretraite met de 'taste of summer')
  • Dinsdag 7 - donderdag 9 september 2021
  • Dinsdag 5 - donderdag 7 oktober 2021
  • Dinsdag 19 - donderdag 21 oktober 2021
  • Dinsdag 9 - donderdag 11 november 2021
  • Dinsdag 23 - donderdag 25 november 2021
  • Dinsdag 7 - donderdag 9 december 2021
  • Dinsdag 21 - donderdag 23 december 2021 (thema: het Wonder van Kerst)

Aanmelden Stille retraites

Midzomerretraite

De midzomerretraite van 17 tot 19 augustus is een stille retraite met de 'taste of summer'. De smaak van de zomer proef je vooral tijdens (geleide) stiltewandeling in de omgeving.

Je komt aan op dinsdagmiddag. De maaltijden gebruiken we in stilte. Op dinsdagavond volgt een korte introductie en uitleg en daarna ga je de stilte in. Dat kun je doen met Bijbelgedeelten en enkele teksten die we aanbevelen, maar uiteraard kun je hierin ook je eigen weg kiezen. Naast de getijdengebeden (morgen-, middag en avondgebed) maak je een gezamenlijk moment van een uur mee: een lectio divina geleid door een van de leden van het monastieke team, en een stiltewandeling in de natuur met aandacht voor al je zintuigen.

Tijdens deze retraite is kun je als je dat wil gebruik maken van een persoonlijk begeleidingsgesprek.

Het wonder van kerst

De stille retraite van 21-23 december is een stille retraite met een bijzonder accent: het naderende Kerstfeest. Deze retraite geeft je gelegenheid om de gebruikelijke drukte om en nabij Kerst te vermijden en je in alle rust voor te bereiden op het Kerstfeest 

Er wordt veel van mensen gevraagd in de decembermaand: emotioneel, organisatorisch en mentaal. In deze driedaagse retraite sta je er samen met anderen bij stil waar het met Kerst nu echt om gaat. We eten samen in stilte en volgen de getijdengebeden. Er is veel ruimte voor persoonlijke stilte, en om te lezen en te wandelen. In twee meditatieve momenten met elkaar lezen we adventsteksten in de vorm van een lectio divina. 

Kosten 

€ 178,50 per persoon.
Voor echtparen geldt een korting van 10%.


Bij de kosten zijn inbegrepen: twee overnachtingen incl. volpension, koffie/thee en laken- en handdoekenpakket; deelname aan het retraiteprogramma; deelname aan de vier getijdengebeden en gebruik van de stille huiskamer, kapel en stiltetuin.