Symposium leefgemeenschappen

'WE DELEN GEWOON ONS LEVEN'

Op vrijdag 7 oktober 2022 organiseren we een symposium over de waarde van leefgemeenschappen. We doen dit samen met de Vereniging van Religieuze Leefgemeenschappen in Nederland. De dag wordt gehouden op de Wittenberg.

75 leefgemeenschappen, 1100 mensen
Leefgemeenschappen zijn gastvrije plekken, waar opvanggasten een tijdelijk thuis vinden en buurtbewoners en zinzoekers welkom zijn. Het is een groeiende beweging, met name onder jongeren. Er zijn inmiddels 75 leefgemeenschappen waar ruim 1100 mensen wonen. Eind 2021 verscheen het rapport ‘We delen gewoon ons leven’. Daarin zijn voor het eerst de christelijke leefgemeenschappen in Nederland in kaart gebracht.

Groeiende beweging
Frans Hoogendijk, directeur van de Wittenberg: ”We bieden al 50 jaar plek aan jongeren om samen te wonen en te leven en dit jubileum leek ons een goede gelegenheid om eens wat dieper in het gemeenschapsleven te duiken. Zeker nu we om ons heen zien dat de belangstelling voor zo’n manier van leven groeiende is."

Interesse?
Overweeg je een leefgemeenschap te starten of ben je geïnteresseerd in hoe leefgemeenschappen werken? Bekijk het programma van sprekers en workshops en kom naar deze dag. Je zult er een schat aan informatie opdoen!      

P R O G R A M M A

Hoofdprogramma en workshoprondes
De dag start met een hoofdprogramma waarin het onderzoeksrapport wordt gepresenteerd. Ook zijn er toespraken waarin leefgemeenschappen vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. ’s Avonds is er een workshopronde met thema’s als: ‘waar staan nieuwe leefgemeenschappen voor? Wat zijn hun motieven en waarin liggen hun kracht en zwakten?'. Sprekers zijn o.a. Shane Claiborne, Rosaliene Israël, Anna van Veelen, Thomas Quartier, Stefan Paas en Nynke Dijkstra.

Voor starters en beleidsmakers
Johannes van den Akker, voorzitter van de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen, kijkt uit naar dit symposium: “Het is een goede plek om zowel beleidsmakers als mogelijke starters van leefgemeenschappen bij elkaar te brengen. Om samen te ontdekken wat ons bezielt. En hoe we samen vormgeven aan dat bijzondere lichaam van Christus.” 

Praktisch
De dag duurt van 14.00-21.30 uur en kost € 25,- inclusief een avondmaaltijd. Het is noodzakelijk je op te geven. Dat kan via de aanmeldknop bovenaan deze pagina.