Kom tot rust tijdens een themaretraite

Martha Murre
Door Martha Murre

Waarom biedt de Wittenberg retraites aan? En hoe ziet een themaretraite eruit? We vragen het aan Niek Tramper, monastiek coördinator op de Wittenberg.

Ontspannen 
Niek legt uit dat een themaretraite een weekend is waarin mensen rust kunnen ervaren, onder andere door mee te gaan in het ritme van de getijdengebeden. Tijdens een themaretraite wordt een specifiek thema in verschillende vormen uitgewerkt. Niek: “We leven in een veeleisende samenleving. Via allerlei kanalen ontvangen we een overvloed aan informatie en we voelen een grote druk om gezien te worden en iets voor te stellen. Tijdens een themaretraite richt je je op één thema, zonder de druk van die samenleving.” Niek voegt eraan toe: “Het is altijd weer mooi om te zien dat ze vaak gestrest binnenkomen en aan het eind vaak niet meer weg willen.  

Het hart ontbreekt  
Niek vindt dat de Nederlandse samenleving verschillende paradoxen laat zien: “We zijn een rijk land, maar toch gaat er onvoldoende geld naar zorg en onderwijs. In de afgelopen tijd zijn we efficiënter gaan werken en toch is er weinig aandacht en rust. Het lijkt erop alsof het hart in de samenleving ontbreekt. In een themaretraite gaan we op zoek naar dat hart: een hart dat rust vindt met zichzelf, met God, en tijd heeft om te reflecteren en vreugde toe te laten.” 

"In een themaretraite gaan we op zoek naar een hart dat rust vindt met zichzelf en met God."

Programma  
Op vrijdagmiddag worden de retraitegasten ontvangen. ’s Avonds worden persoonlijke vragen op een creatieve manier verwerkt. Zaterdagochtend diept Niek, samen met Kees van Ekris, het thema uit aan de hand van de Bijbel en recente literatuur. Niek is ook erg enthousiast over de stiltewandeling die daarna volgt: “Tijdens een boswandeling zet je je zintuigen op scherp.” In de middag is er vrije tijd en ‘s avonds is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een film te kijken. “De laatste themaretraite ging over ‘inspirerend leiderschap’ en daarbij keken we de film ‘The Two Popes’. Heel erg leerzaam. De film laat goed zien hoe je levensloop je manier van leidinggeven bepaalt.” Op zondag is er een ‘Lectio Divinaeen aandachtige vorm van BijbellezenDe retraite wordt afgesloten met het verzamelen van ‘tools’ die je helpen om in je dagelijks leven even stil te staan bij wat je hebt geleerd of ontdekt, zoals een tekst, een voorwerp of een dagelijks stiltemoment. 

Uit de drukte 
De themaretraites zijn bedoeld voor mensen die op een kruispunt in hun leven staan en zich afvragen hoe ze nu verder willen. “Je weet niet meer welke richting je op moet qua werk of studie of je ervaart veel drukte door je werk, in je gezin of in je kerk. Dat maakt het moeilijk om dicht bij je hart en passie te blijven”, merkt Niek op. “Hier op de Wittenberg is er ruimte om met deze vragen bezig te zijn.” 

Lees ook