“Het tussenjaar kan je veel meer opleveren dan 10 jaar werkervaring”

Martha Murre
Door Martha Murre

Jasmijn (22) woont op de Wittenberg en heeft twee jaar geleden Een Jaar Wittenberg gedaan. We stelden haar een aantal vragen.

Wat doe je in je dagelijkse leven?
Ik volg de master voor biologiedocent en werk als assistent supermarktmanager.

Hoe is het om onderdeel te zijn van een leefgemeenschap?
Allereerst gezellig. Dat klinkt een beetje ‘koos vriendloos,’ maar ik bedoel daarmee dat er altijd iemand is om activiteiten mee te ondernemen of te kletsen. Ook stimuleert het je om met je geloof bezig te zijn, doordat mensen in je omgeving dat ook doen en er een vast ritme is in bijvoorbeeld de getijdegebeden. Verder vind ik het mooi dat er een mix van mensen op de Wittenberg woont. Iedereen werkt op andere plekken of studeert iets anders, en er is leeftijdsverschil. Je ontmoet daardoor mensen waar je normaal niet mee in aanraking zou komen.

Hoe ben je op de Wittenberg terecht gekomen?
Mijn moeder kent de Wittenberg en vond het een goed idee dat ik er een kijkje zou nemen, maar ik dacht dat dit geen plek voor mij zou zijn. Ik ging toch, zodat ik dit van mijn lijstje kon strepen en toen is het hem geworden. Ik vond het namelijk aantrekkelijk dat de groep heel divers is en dat de focus niet op studiekeuze ligt, want dat was voor mij niet relevant. En de stage leek mij heel leuk.

Welke rol speelde de leefgemeenschap tijdens jouw Wittenbergjaar?
Je ziet je klasgenoten de hele dag, waardoor je kan doorpraten over de lessen en inzichten blijft opdoen. Maar de leefgemeenschap is groter, dus je hoeft niet gek te worden van je klasgenoten, haha. Je kan natuurlijk ook met vrienden van buiten de Wittenberg afspreken, maar ik vond het zo gezellig hier dat ik bijna niet weg wilde.

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen Inside-out te gaan doen?
Doen! Wat is nu dat halve jaar? Het kan je veel meer opleveren dan 10 jaar werkervaring. Vooral ook door het samenwonen in de leefgemeenschap. Inside-out is wat mij betreft ook een stuk aantrekkelijker gemaakt, door meer ruimte voor creativiteit en wat minder theorie en meer praktijk.

Lees ook