“Je leert jezelf kennen op een dieper niveau”

Sifra Damstra
Door Sifra Damstra

Het eerste traject Inside-out is alweer achter de rug! Wij vroegen Ward (21) naar zijn ervaringen.

Kun je iets vertellen over jezelf?  
Ik ben Ward en 21 jaar oud. Ik ben afgestudeerd in Mechatronica op MBO niveau 4. Ik hou van golfsurfen, longboarden en een festival op zijn tijd. Verder heb ik een passie voor goochelen waar ik mijn werk van heb gemaakt en praat ik graag over de zin van het leven. Als kind was ik al een enorme denker. Ik heb een stukje diepgang echt nodig. Dit gaat wel gepaard met een hoop humor.  

Waarom heb je voor Inside-out gekozen 
Na mijn opleiding kwam ik tot mijn frustratie op twee verschillende werkplekken terecht waar ik totaal niet op mijn plek zat. Ik merkte dat ik aan een periode toe was waarin ik mijzelf beter zou leren begrijpen. Ik wilde me niet weer ergens in storten dat uiteindelijk niet bij mij zou passen. Het leven moet altijd maar doordenderen als een sneltrein waar je niet uit kan stappen. Dit gaf een benauwd gevoel. Ik vroeg me af of er een traject bestaat voor geloof en persoonlijke ontwikkeling. Tot mijn verbazing was dat er gewoon!  

Wat heb je geleerd?  
Ik heb geleerd om keuzes te maken vanuit mijn diepste verlangens en passie. Om keuzes te maken voor iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Ook op geloofsgebied heb ik veel nieuwe inzichten gekregen. Ik heb geleerd mijn imperfectie te omarmen en te leven als Godgeliefde kind, wat zorgt voor een gevoel van rust. 

Hoe vond je het om als student onderdeel te zijn van de leefgemeenschap?  
Heel bijzonder en uitdagend. Je leert een hoop nieuwe dingen. Vooral om anderen te leren begrijpen en met hen in harmonie te leven. Het was heel fijn dat je nooit alleen was en dat er altijd wel iemand in was voor een praatje. Het voelde als een andere wereld, een fijne bubbel.  

Wat blijft jou het meeste bij van de afgelopen 5 maanden?  
Dat ik heb geleerd om te leven vanuit de wetenschap dat ik een geliefd kind van God ben en om uit het voorwaardelijke systeem te stappen (d.w.z. de denkwijze in onze samenleving dat je altijd maar moet presteren). Daarnaast heb ik geleerd om dicht bij mijzelf te leven in plaats bij dat van andere mensen. 

Wat ga je hierna doen?  
Ik ga de opleiding Social Work doen bij de CHE in Ede. Dit is een vak naar mijn hart, omdat ik het ontzettend boeiend vind om mensen hun verhaal te horen en door te vragen. Dit geeft de boeiendste gesprekken en zo leer je anderen te begrijpen.  

Wat zou je zeggen tegen jongeren die overwegen een tussenjaar te doen?  
Als je nog niet weet waar je staat en wat je met je leven wilt, raad ik je Inside-out absoluut aan. Je krijgt een hoop nieuwe inzichten en je leert jezelf kennen op een dieper niveau. Je gaat een kijkje nemen in je hart waar de passie speelt. Hierdoor kom je er na vijf maanden een stuk sterker uit!  

Wat wil je verder nog kwijt over Inside-out?  
Inside-out is een heel mooi traject om jezelf vorm te geven op verschillende gebieden. Je leert hoe je als persoon authentiek kan worden zodat je ware ik op kan bloeien. Verder krijg je een hoop nieuwe vakken op geloofsgebied en ga je op onderzoek uit welke manieren er allemaal zijn om jouw geloof te voeden. Kortom, een adembenemend avontuur dat ik iedereen aan kan raden en ik nooit had willen missen! 

Lees ook