“Toen ik hier kwam kijken, voelde ik me gelijk op mijn gemak. De sfeer was goed.”

Martha Murre
Door Martha Murre
Op de Wittenberg woont Rick (26). Drie jaar geleden heeft hij het Wittenbergjaar gedaan.

Wat doe je in je dagelijkse leven? 
Ik leer voor maatschappelijk werker en loop stage bij mensen met psychische problemen.  

Hoe is het om onderdeel te zijn van een leefgemeenschap? 
In een paar steekwoorden: druk, maar ook heel gezellig, bijzonder en leerzaam. Toen ik hier kwam was ik verlegen, nu zouden mensen dat niet meer geloven. Wat ik mooi vind, is dat ik ervaren heb dat geen vraag te gek is om te stellen.  

Hoe ben je op de Wittenberg terecht gekomen? 
Ik had het verlangen om het leven te leven, waarvan God zegt dat het goed is. Dat vond ik ingewikkeld, omdat daar zoveel visies op zijn. Ik wilde een tussenjaar doen waarin ik over God kon leren en waarin ik me persoonlijk kon ontwikkelen. De Wittenberg kende ik van naam. Enthousiaste ervaringen van mensen uit mijn kerk en een open dag maakten de keuze makkelijk. Toen ik hier kwam kijken, voelde ik me gelijk op mijn gemak. De sfeer was goed.  

Welke rol speelde de leefgemeenschap tijdens jouw Wittenbergjaar? 
Het mooiste vond ik dat wat je leert niet alleen in je hoofd blijft, maar dat je na de lessen doorpraat en het gelijk kan toepassen. Het voelde niet als school, maar natuurlijker: het ‘nu ben ik aan het leren’ en ‘nu ben ik vrij’ zijn niet strikt gescheiden, maar lopen door elkaar. Door de leefgemeenschap heb ik ook mijn visie ontwikkeld op hoe God wil dat ik leef. De leefgemeenschap is groot en divers. Door veel met anderen te spreken over hun visies, ontdekte ik waar ik het mee eens was, wat klopte en wat ik moest aanpassen.   

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen Inside-out te gaan doen?  
Als je twijfelt: praat er over met God. Bedenk sowieso eens wat je zou willen doen als er geen obstakels waren. Droom over wat je vanuit het diepst van je hart wil. Het belangrijkste is met welke motivatie en inzet je het gaat doen. Wat je zoekt komt vaak niet zomaar aanwaaien.

Lees ook