“Door het altijd samen zijn, heb ik veel over mezelf geleerd.”

Martha Murre
Door Martha Murre
Twee jaar geleden deed Margreeth (24) het Wittenbergjaar. Hoe kijkt ze daar op terug?

Wat doe je in je dagelijkse leven? 
Ik werk als onderwijsassistent in het regulier basisonderwijs 

Hoe is het om onderdeel te zijn van een leefgemeenschap? 
Erg leuk! Anders zou ik hier niet meer wonen, haha. Ik vind het erg fijn om op deze manier samen te wonen. De sfeer is heel waardevol. Ik wil niet alleen wonen en nu heb ik veel contacten. Daarom past de leefgemeenschap heel goed bij mij.  

Hoe ben je op de Wittenberg terecht gekomen? 
Ik kwam hier voor mijn tussenjaar. Ik stopte met mijn studie en toen kwam ik via Facebook de Wittenberg tegen en toen dacht ik: ‘dat moet ik komend jaar gaan doen.’ Dat je hier een jaar lang bezig bent met je geloof en de Bijbel en samenwoont met leeftijdsgenoten, waren voor mij de belangrijkste redenen. Tijdens mijn tussenjaar kwam ik erachter dat ik aan het werk wilde in het onderwijs.  

Welke rol speelde de leefgemeenschap tijdens jouw Wittenbergjaar? 
Een grote rol. Door het altijd samen zijn als studenten en met anderen uit de leefgemeenschap, heb ik veel over mezelf geleerd. Ik leerde mezelf waarderen, doordat anderen dat ook deden toen ik mezelf was. Als je hier lang genoeg bent dan ben je gewoon jezelf, dat kan niet anders.  

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen Inside-out te gaan doen?  
Zeker doen! Je hebt nu de kans en de tijd. Op welk gebied je ook dingen gaat leren, het is altijd waardevol. Zo heb ik het zelf ervaren en ik weet dat al mijn klasgenoten veel hebben geleerd. Een ieder op een ander gebied en op hun eigen tempo. Ik denk dat het heel goed is om eens van een afstand naar je leven en je geloof te kijken en daar een periode intensief mee bezig te zijn. Wanneer krijg je anders zo’n kans? Vaak krijgen allerlei andere zaken in je leven toch snel meer aandacht.  

Lees ook