“Ik denk dat ik door de leefgemeenschap iets meer van Gods liefde ben gaan zien"

Martha Murre
Door Martha Murre

Lianne (22) was in 2018/2019 student op de Wittenberg. Hoe kijkt ze terug op haar Wittenbergjaar? 

Wat doe je in je dagelijkse leven?
Ik studeer journalistiek.  

Hoe is het om onderdeel te zijn van een leefgemeenschap?
Het is bijzonder, het voelt als een tweede familie. Naarmate de tijd vordert voelt het steeds natuurlijker en ga je steeds meer je eigen ding doen. Ik kan me goed herinneren dat toen ik hier kwam, dat ik dacht: ‘wat doen die mensen toch allemaal lief.' Die gastvrijheid en openheid kende ik niet zo heel erg en daar moest ik aan wennenHet is ook minder individueel. Je hebt vlakken die verbinden, zoals de getijdengebeden en gezamenlijke leefgemeenschapsavonden.  

Hoe ben je op de Wittenberg terecht gekomen?
Dat is wel een grappig verhaal. Ik was voor het eerst op de HGJB Kerstconferentie en bij de stand van de Wittenberg kreeg ik een armbandje. Maar ik was niet geïnteresseerd, dus ik heb het in een laatje gestopt. Een paar maanden later dacht ik: ‘wat zal ik doen met mijn leven?’ En toen kwam ik dat armbandje weer tegen en ben ik op de site gaan kijken. Eén open avond bleek genoeg om me over te halen: ze hadden warme kokosmakronen, haha.  

Welke rol speelde de leefgemeenschap tijdens jouw Wittenbergjaar?
Het heeft ervoor gezorgd dat ik opener over mijn gevoel ben geworden, naar mezelf toe en naar anderen. Ik denk ook dat ik door de leefgemeenschap iets meer van Gods liefde ben gaan zien. Ook in anderen. Ik zag een mooiere kant van de mens. De theorie van geloven leer je in de lessen, maar het praktische leer je in de leefgemeenschap.  

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen Inside-out te gaan doen? 
Het is echt een aanrader om 5 maanden onderdeel te zijn van een leefgemeenschap en mee te mogen doen aan een tof leerprogramma. Er zit ook heel veel diversiteit in de lessen. Je verwacht veel te leren, maar uiteindelijk heb ik van het jaar zoveel meer geleerd dan ik van tevoren had gedacht.

Lees ook