"De leefgemeenschap is de praktijk van wat je overdag leert"

Martha Murre
Door Martha Murre

Jaap (24) heeft twee jaar geleden het Wittenbergjaar gedaan. Hij woont nog steeds op de Wittenberg, maar nu doet hij een traineeship bij de HGJB en volgt hij een jongerenwerkersopleiding.

Hoe is het om onderdeel te zijn van een leefgemeenschap?
Ik vind het heerlijk. Het is fijn om mensen om je heen te hebben. Voor mij voelt de leefgemeenschap als een soort familie. Ik heb mijn eigen leven en vrienden, maar in de leefgemeenschap kom ik 'thuis'. 

Hoe ben je op de Wittenberg terecht gekomen?
Een paar jaar geleden had ik een flinke depressie en niks boeide of raakte me. In die tijd was ik heel erg op zoek naar God. Toen las ik een artikel van iemand op de Wittenberg en juist dat raakte me wel heel erg. Wat er in het artikel over de Wittenberg werd gezegd sloot toen heel erg aan op mijn verlangen naar de warmte en geborgenheid van het samenleven, en in mijn zoektocht naar God. Toen ik niet wist wat ik wilde doen, dacht ik terug aan dat artikel en ben ik naar een open dag gegaan. Vooral het samenleven hier sprak mij heel erg aan. Snel daarna heb ik de knoop doorgehakt en mij aangemeld voor het tussenjaar. 

Welke rol speelde de leefgemeenschap tijdens jouw Wittenbergjaar?
Een hele grote rol. Je praat na de lessen nog verder met mensen. De leefgemeenschap is de praktijk van wat je overdag leert, in het samenleven kun je de lessen toepassen. Maar je hebt ook plezier met elkaar. Na een les over ontspullen en consuminderen hebben we bijvoorbeeld voor de volgende les het hele lokaal en het kantoor van de docent leeggehaald. Het gevolg? We zaten tijdens de volgende les ineens op de houten vloer!

Wat zou je zeggen tegen mensen die overwegen Inside-out te gaan doen?
Ik denk dat het voor iedereen goed is om een tussenjaar te doen, maar bedenk of dit het moment is voor jou. Ik ben zelf heel enthousiast over de Wittenberg, maar kies iets dat bij je past. Kom hier een keer langs of eet een keer mee, dan proef je de sfeer. Dat geeft een goed beeld van de Wittenberg, veel meer dan even de website bekijken.

Lees ook