"Ik vond het vak ‘eigen leervraag’ heel leuk: een vak waarin je de ruimte krijgt om je te verdiepen in een onderwerp naar eigen keuze"

Frank Steenbergen
Door Frank Steenbergen

Loïs (18) behoort tot één van de eerste studenten die het traject Inside-out heeft gevolgd. Wat doet ze nu en hoe kijkt zij terug op haar 5 maanden Inside-out?

Wat doe je nu?
HBO verpleegkunde. Dat wist ik al voor ik Inside-out ging doen, maar nu ben ik er pas echt klaar voor! 

Hoe ben je bij Inside-out terecht gekomen?
Ik kende de Wittenberg al via mijn moeder en zus die hier allebei een tussenjaar hebben gedaan. Dus na de middelbare school heb ik mijn kans gepakt. Ik wilde graag verdieping in mijn geloof en omdat ik in een klein dorpje ben opgegroeid wilde ik graag een groter en breder wereldbeeld krijgen. 

Hoe heb je Inside-out verder ervaren?
Het was echt een leerzaam jaar. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om op verschillende manieren te leren Bijbellezen. En het is fijn om niet alleen te luisteren naar de theorie, maar om ook op andere manieren met elkaar bezig te zijn door bijvoorbeeld met elkaar te sporten.  

Ik vond het vak ‘eigen leervraag’ heel leuk: een vak waarin je de ruimte krijgt om je helemaal te verdiepen in een onderwerp naar eigen keuze. Ik had het thema vasten gekozen. 

Welke rol speelde de leefgemeenschap?
Met zo veel verschillende soorten mensen samenwonen levert veel op. Je ziet en hoort dingen waarvan je denkt ‘o ja, zo kun je het ook doen’. Dat is heel verbredend. Je hebt altijd mensen om ergens over door te praten en door echt samen te leven leer je elkaar veel beter kennen.  

Heb je een leuke anekdote of je mooiste herinnering?
De dag dat we met elkaar gingen vasten hadden we ’s avonds hele mooie gesprekken met elkaar. Die dag was echt een omslagpunt in de groep. 

Waarom zou je het traject aanraden aan andere jongeren?
Ik zou het iedereen aanraden! Omdat het traject zoveel verschillende methodes gebruikt leert iedereen van een jaar Inside-out. Het is iets unieks wat je verder niet meer gaat tegenkomen in je leven. Ik kan me niet voorstellen dat het voor iemand verloren tijd of geld is.

Lees ook