"Als je ergens instapt start je nooit in een gespreid bedje"

Portretfoto Lianne Verberkmoes
Door Lianne Verberkmoes

Eindelijk is het zover. Het begin van een nieuw seizoen en de start van een reeks iPower avonden. Het thema van deze eerste iPower avond is 'Doe iets!' Rikko Voorberg is de gastspreker. Hij is theoloog en schrijver en oprichter van 'We gaan ze halen'.

De zaal vult zich. Hier en daar wordt er gezellig gekletst en gelachen. Koffie en thee wordt uitgedeeld. De verlichte zaal en het donker van buiten geven een knusse sfeer. Achter in de zaal staat Rikko ontspannen te wachten tot iedereen een plekje gevonden heeft.

Met zijn koffiebeker in de hand loopt hij onder applaus van het publiek naar voren. Hij gaat achter het tafeltje staan wat voor in de zaal staat en rolt nonchalant zijn mouwen op. “Jullie hebben wel lef om mij uit te nodigen,” begint hij. Er is gegniffel hoorbaar. De een verschuift op zijn stoel, de ander gaat rechtop zitten. Iedereen is een en al oor.

“Hoop heeft twee prachtige dochters, de één heet woede en de ander moed. Woede over hoe dingen zijn en moed om te durven geloven dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn. Dit is mijn levensmotto.”

Rikko heeft een relaxte houding, hij leunt tegen de voorkant van het tafeltje waar hij zo net nog achter stond. Hij vertelt over zijn poging om vluchtelingen uit Griekenland te halen, met de actie 'We gaan ze halen' van twee jaar geleden. “Als je ergens instapt start je nooit in een gespreid bedje. Ik heb veel negatieve reacties gekregen op mijn werk."

“Het gaat er niet om of ik succesvol ben geweest, maar of ik er mee bezig ben. Die stap heb ik gewoon gezet. Je kan je dan de vraag stellen wie je wilt zijn in de situatie. Ga je eigen verhaal zoeken, het licht vinden. Jezus zegt: “Ik ben de man van smarten, de weg zal niet makkelijk zijn. Volg Mij. Ik weet wat je doormaakt.”

“Waar vinden we het licht? In het duister.”
Een vraag komt uit het publiek: "Maar hoe begin je dan?” Rikko: "Op zoek naar het donker, dat snapt iedereen. Vaak wordt er gezegd: het licht schijnt in het duister. Wij zijn het licht. Maar het kan ook anders. Als wij op zoek zijn naar het licht, waar moeten we dan zijn? Ga op zoek naar het duister in je eigen leven, in de ander, de wereld of in jullie geval de leefgemeenschap. Waar er conflicten zijn. Ga ernaast zitten en blijf daar. Uiteindelijk zal het licht aangaan.”

Frustratie wordt vaak gezien als iets negatiefs. Rikko legt uit dat frustratie juist waardevol is. Het is de woede die je omzet in actie.
"Frustratie die je hebt kan soms je roeping zijn. Ga je frustratie onderzoeken, koester het om erachter te komen wat jou te doen staat. Maak het specifiek voor jezelf. Waarom ben ik hier op dit moment in deze situatie gefrustreerd over? Maak er een verlangen van hoe het wel zou kunnen zijn.”

“We hebben niet de waarheid in pacht en we weten niet alles. Maar toch doen we iets, omdat we weten dat er iets niet klopt.”

De avond komt tot een einde. Martha Murre bedankt hem hartelijk voor zijn komst. Als bedankje wordt er geen bos bloemen gegeven. In plaats daarvan komt er als verrassing een slide tevoorschijn. Een bedrag van vierhonderdvijftig euro is er opgehaald om de actie ‘We gaan ze halen’, dit keer met het vliegtuig, te steunen. Een daverend applaus volgt. Lachend slaat hij zijn handen voor gezicht! “Wow fantastisch! Dankjulliewel.”

“Het is niet de vraag of we het kunnen realiseren, maar of we er wat aan doen en het proberen.”

Lees ook