"Soms doet de leefgemeenschap me wel denken aan de koeien die we op de boerderij hebben: hongerig en nieuwsgierig, maar wel geborgen in de veiligheid van de kudde"

Hermineke Vonk
Door Hermineke Vonk

Jongvolwassenen zijn prachtig! Soms doet de leefgemeenschap me wel denken aan de koeien die we op de boerderij hebben; hongerig en nieuwsgierig, maar wel geborgen in de veiligheid van de kudde. Het is een leeftijd waarop zoveel mogelijk is. Voldoende volwassen om zelfstandig na te denken en jong genoeg om niet in het leven ingeroest te zitten. Hier liggen de uitdagingen voor mij als docent.  

Ik merk dat mijn hart een sprongetje maakt, wanneer ik studenten uit hun hoofd kan halen. Geestelijk leven en de relatie met God, gaan wat mij betreft niet om kennis, maar om kennen. Niet begrijpen (met het hoofd), maar snappen (met het hart). Natuurlijk is kennis daarvoor zinvol, noodzakelijk zelfs, maar wanneer die kennis slechts bewaard wordt, omgeven door de schedel, dan is er in zo’n Inside-out traject wat mij betreft een afslag gemist. In mijn lessen zal ik altijd proberen om studenten omarmende kennis bij te brengen. Dan is het gedaald vanuit de hersenpan naar het hart!  

Het tweede wat voor mij in mijn lessen een wezenlijke voorwaarde is, is dat er een brug geslagen wordt tussen het verhaal van de student en het verhaal van God. Mijn jarenlange ervaring in het pastoraat heeft me laten beseffen dat de meeste levenswegen op zijn minst hobbelig zijn. En in de geborgen setting van de prachtige Wittenberg is er een gelegenheid om hobbels te slechten en hand in hand met God de weg te vervolgen. Bij Jezus aan de hand en met de Geest in het hart kunnen de studenten na een ‘Inside-out’ traject weer goedsmoeds verder.  

Hermineke Vonk is als docent verbonden aan de Wittenberg. Ze geeft dit jaar lessen over ‘Jezus’, maar heeft in het verleden ook Contextuele Pastorale Vorming, Gebed en Intervisie gegeven. 

Lees ook