“Het werk is veelzijdig en je maakt deel uit van een leuk team”

Sifra Damstra
Door Sifra Damstra

Op de Wittenberg werken veel vrijwilligers. In onze papieren nieuwsbrief van oktober staan twee van onze technische vrijwilligers in de spotlights: Johan van der Wal (72) en Marthijn Zwarts (35). Lees hieronder het interview. 

Bijdragen aan Gods koninkrijkdoor vrijwilligerswerk
Nadat Johan in 2007 werkloos werd, koos hij ervoor om vrijwilligerswerk te doen. “Als ik dan vrijwilligerswerk moest doen, moest het wel christelijk vrijwilligerswerk zijn. Ik wilde graag iets in Gods koninkrijk betekenen.” Johan: “Ondertussen ben ik al zo’n 11 jaar met veel plezier bij de Wittenberg betrokken!” 

In 2009 begon Marthijn als technisch vrijwilliger. Hij werkt inmiddels al een tijd in de facilitaire dienstverlening in een woonzorgcentrum, maar zet zich nog steeds vol enthousiasme twee dagen in de week in als vrijwilliger. Marthijn: “Ik vind het erg waardevol om zo mijn steentje bij te kunnen dragen aan Gods koninkrijk. Daarnaast is het ook een prachtige werkplek en is het werk heel leerzaam.

Van klussen op het dak tot schoonmaken tot schilderen 
Johan deed in het begin veel verschillende klussen. Nu houdt hij zich vooral bezig met schilderen en schuren en plamuren. “Het is leuk als door mijn inzet een kamer er weer strak in de verf bijligt.” 

Bij Marthijn verschilt het per keer wat hij doet. Hij doet veel schilderwerkzaamheden, maar is soms ook in de tuin te vinden. Soms zijn er schoonmaakwerkzaamheden of klussen op het dak. “Je kunt wel zeggen dat ik bijna alle voorkomende onderhoudswerkzaamhedenwel eens heb gedaan.” 

Als we vragen of ze hun vrijwilligersfunctie ook aan anderen zouden aanraden, zeggen ze volmondig ‘ja’. 
Johan: Elke week even in een heel andere omgeving en sfeer te zijn vind ik heel fijn. De studenten zorgen ervoor dat het er vaak levendig en vrolijk toegaat. Mijn belangrijkste motivatie om bij de Wittenberg te werken is dat ik hierdoor een kleine bijdrage kan leveren aan de geloofsopbouw van jongeren.

Marthijn: Het werk is veelzijdig en je maakt deel uit van een leuk team. Er is een prettige en rustige werksfeer. Uiteindelijk is het een investering in jezelf en in anderen. Of je nu technisch vrijwilliger bent, vrijwilliger in de keuken of voor de retraites, samen werken wij voor hetzelfde doel. 

Lees ook