"Inside-out voldoet aan alles waar ik naar op zoek was!"

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Myrthe van Milligen

Jiska is sinds februari student Inside-out. Een tussenjaar speelde al wel eens door haar gedachten, maar ze wilde liever eerst aan het werk. Toen ze daarin haar draai niet meer kon vinden en vastliep, kwam het traject Inside-out van de Wittenberg op haar pad. “Ik las de site en ik wist: dit is wat bij mij past!”

Wat maakt Inside-out voor haar zo waardevol? Hoe vindt ze het om in een leefgemeenschap te wonen? En welke hint geeft ze over de expeditie Schepping? 

Hoe kwam je erbij om Inside-out te gaan doen?

“Op de middelbare moest je gaan beslissen welke opleiding je daarna wilde doen en dat wist ik niet zo goed. Ik wist wel dat ik iets met mensen wilde doen, met mensen optrekken ligt me heel erg. Ik heb toen de opleiding sociaal maatschappelijk dienstverlening gedaan en ben daarna bij mijn stageplek blijven werken, een vrouwenopvang voor vrouwen die niet zelfstandig kunnen wonen en daarnaar toe willen groeien.  Dat was heel leuk werk, maar ik kwam er gaandeweg wel achter dat het werken met een groep niet voor mij is weggelegd. Ik wist ook niet goed wat mijn grenzen waren, waardoor ik die niet kon aangeven. Uiteindelijk ben ik gestopt, omdat ik zo moe en gestrest was.

"Ik ging naar een open avond en dacht: ik heb dit gewoon nu nodig. In februari kon ik beginnen en daar was ik heel blij mee!"

Eerder had ik wel eens nagedacht over een tussenjaar (een bijbelschool, De Wittenberg of iets dergelijks) maar ik wilde liever eerst gaan werken. Toen kwam de Wittenberg op mijn pad en toen ik de site had gelezen, wist ik al: dit is wat bij mij past. Ik had een brochure aangevraagd en werd toen gebeld door Monique (de opleidingscoördinator, red.), of ik niet bij een open avond wilde langskomen. Dus ik dacht: ja prima, alles is wel duidelijk, maar een open avond kan gaan kwaad.” Ze haalt haar schouders op en grinnikt. “Daar ben ik toen heen geweest en dacht: ik heb dit gewoon nu nodig. In februari kon ik beginnen en daar was ik heel blij mee!”

En nu je er bent, merk je dan dat het een goede keuze is geweest?

Zonder aarzelen knikt ze instemmend. “Ja, zeker. Sowieso. Het voldoet aan alles waar ik naar op zoek was. Ik wilde graag nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe vrienden maken. Nou, mensen ontmoeten kon ik meteen al van mijn lijstje afvinken! Je woont hier met hartstikke veel mensen waar je je geloof mee kan delen en dat is superfijn. Ik merk dat het me ook structuur biedt, bijvoorbeeld met de getijdengebeden. Ik heb er een soort beeld van hoe je stille tijd moet hebben, dat je dan je bijbel moet lezen. De discipline daarvoor zelf opbrengen vind ik alleen best wel lastig, dus ik vind het fijn dat je drie keer per dag kan aanschuiven om te bidden en uit Gods woord te lezen.

"Je woont hier met harstikke veel mensen waar je je geloof mee kan delen en dat is superfijn!"

Bij Inside-out heb je veel verschillende vakken over de bijbel, maar je doet bijvoorbeeld ook een studie- en beroepentest. En dan heb je nog persoonlijke coaching.  Dat helpt mij allemaal om te bedenken welke baan of studie bij mij past en ook om dichterbij God te komen staan.

Hoe is het verder om te wonen in de leefgemeenschap?

“Ik vond het in het begin best wel spannend en ook wennen, want het zijn best veel mensen. Ik had wel even tijd nodig om mijn draai te vinden. Ik was ook op zoek naar een goede balans tussen de gezellig beneden zitten en tijd voor mijzelf. Maar nu ben ik wel geland. Het is echt een warm bad. In de leefgemeenschap kun je zelf kiezen wat voor contact je wilt: gewoon gezellige gesprekken, een diepgaand goed gesprek. Overal is ruimte voor.

In de klas ken je elkaar echt heel goed. Je beleeft de mooie en de vervelende kanten met elkaar, want je ziet elkaar elke dag. Dat is heel waardevol. We delen dingen met elkaar, maar geven elkaar daarin ook de ruimte. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal.

Als ik vraag naar de leukste ervaring tot nu toe, komt er meteen een lach.

“Dat was de expeditie gekoppeld aan de missie schepping! We wisten niet wat we gingen doen of waar we heen moesten, alleen dat we met fiets en lunchtrommel paraat moesten staan. ‘s Ochtends kregen we een adres en na een heel eind fietsen (we waren kapot s avonds!) kwamen we aan bij een bos. Ik mag er natuurlijk niet teveel over delen, want expedities zijn een verrassing. Maar het was echt een hele toffe ervaring.

Aan de hand van die missie gingen we ook Genesis lezen. Dat heeft me er nog bewuster van gemaakt hoe belangrijk het is om goed om te gaan met de natuur en het milieu.” 

"Er is voor iedereen wel iets en dat is echt heel mooi!”

Je bent nu halverwege het traject van Inside-out. Wat hoop je dat het je nog gaat brengen?

“Ik ben er eigenlijk al wel uit wat ik hierna wil gaan doen. Afgelopen week heb ik me aangemeld voor de studie Theologie aan de CHE. In pastoraal werk loop je ook met mensen op, maar dan met een geestelijke insteek. Dat lijkt me heel tof! Daarnaast ga ik nog wat extra gesprekken coaching doen om me persoonlijk verder te ontwikkelen en ik hoop als groep nog veel te leren en te ontdekken!”

Wat wil je mensen meegeven die twijfelen over een tussenjaar of Inside-out?

“Kom naar een open avond! Stel vragen, lees de site. Kijk wat jij nodig hebt en of dan Inside-out bij je past. Ben je graag met mensen om je heen, ben je op zoek naar welke baan of studie bij je past, wil je meer leren over God en/of groeien in je relatie met hem, doe dan Inside-out. Iedereen komt met een ander doel, voor iedereen zijn er lessen die aansluiten. Er is voor iedereen wel iets en dat is echt heel mooi!”

 

 

Lees ook