Jubileum: 50 jaar Wittenberg

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Komend jaar bestaat Stichting De Wittenberg 50 jaar en dat gaan we vieren! Met de dineractie trappen we een speciaal jubileumjaar af vol nostalgie, inhoudelijke verdieping én dromen voor de toekomst. Lubette Snippe, secretaris van het bestuur en onderdeel van de jubileumcommissie, praat ons bij over het jubileumjaar. Wat kunnen we verwachten en hoe kunnen we meevieren? 

Waarom vieren we het jubileum een heel jaar? 

“50 jaar bijbelschool, dat vinden we een heel bijzondere gelegenheid. We kennen de historie van de Wittenberg en het is niet niks dat we nog steeds bestaan. Als we om ons heen kijken naar andere bijbelscholen, komt 50 jaar niet veel voor en daar mogen we trots op zijn.  We hebben ook 50 jaar aan historie waar we iets over kunnen vertellen, met al die mensen die hier onderdeel van zijn geweest en zoveel herinneringen hebben. Daar willen we door het hele jaar heen aandacht aan besteden en zo ook zoveel mogelijk mensen de kans geven om het met ons mee te vieren.  

Een greep uit de jubileum-activiteiten 

In plaats van het hele jaar door veel activiteiten, kiezen we voor een aantal grote activiteiten. Dat voorkomt dat iedereen verspreid over het jaar komt. De Wittenberg is al die jaren een plek van ontmoeting geweest en we vinden het mooi om daar juist ook in het jubileum plaats voor te maken. Het is de plek waar mensen elkaar ontmoet hebben, veel hebben geleerd over zichzelf en geloof en waar gesprekken onderling altijd een waardevolle aanvulling daarop zijn geweest. 

Dineractie in jaren '70 stijl 
De aftrap van het jubileumjaar is de dineractie. Onze jaarlijkse, bestaande dineractie hebben we omgeturnd tot een jubileumstart, dus de dineractie heeft dit jaar een extra feestelijk en bijzonder tintje. Helemaal in de stijl van de jaren ’70, als knipoog naar de beginjaren van de Wittenberg.  

Inhoudelijke dag voor leefgemeenschappen
Halverwege het jaar organiseren we samen met andere organisaties een inhoudelijke dag over leefgemeenschappen. Deze dag gaan we met elkaar op beleidsniveau nadenken over de waarde van leven in een leefgemeenschap. Aan deze gesprekken willen we met onze ervaring en geleerde lessen graag een bijdrage leveren en gastvrij ons gebouw hiervoor openstellen.   

Rondom de verjaardag zelf in april hebben we geen speciale activiteit, omdat dit middenin de stille week valt. In mei volgt dan de klapper van het jubileumjaar: de Jubileumdag!  

De jubileumdag
De jubileumdag op 14 mei 2022 wordt een dag vol nostalgie en inhoud, voor ieder wat wils. We hebben een programma vol inhoudelijke korte seminars, waarin we mensen willen prikkelen en enthousiasmeren. Je kunt zelf bepalen waar (en of) je aansluit, maar met 12 seminars in de ochtend en 12 in de middag is er in elk geval genoeg keus.  

We blijven vooruitkijken 
Het inhoudelijke programma staat centraal deze dag, want we willen vooruitkijken. Hoe kunnen we nu en in de toekomst van betekenis zijn? Met dit jubileum sluiten we de Wittenberg niet af. Sterker nog, het liefst plakken we er natuurlijk nog 50 jaar bij aan! Dus we gaan gewoon lekker door en blijven ons ervoor inzetten om jonge mensen toe te rusten om als christen in de wereld te staan. Dat is en blijft onze belangrijkste missie. 

Oud-docent geeft les in jaren '70 stijl 
Verder geeft een oud-docent een les van vroeger, in de stijl van de jaren ‘70/80. We hebben een ruimte met 50 jaar Wittenberg in beeld, waar je lekker in gesprek kunt gaan, herinneringen kunt opdoen en spelletjes kunt doen. ’s Middags is er een dankdienst, waarin we God willen danken voor alle jaren die Hij ons heeft gegeven. Het middagprogramma is daarna gespiegeld aan het ochtendprogramma, zodat je op een moment kan instappen wanneer het jou uitkomt. Er is een kindertent en er is genoeg eten en drinken om van te genieten. Een feest dus! 

Hoe kunnen we meevieren?

Op de dineractie wordt een mooi jubileumproject geïntroduceerd. Zoals we de afgelopen jaren hebben gemerkt, moet je altijd blijven bouwen aan wat er is. Niet alleen aan ons mooie monumentale pand, maar ook aan het inhoudelijke ervan.  

  • Sponsor de legominiatuur van de Wittenberg! 
    Een van de leefgemeenschappers maakt een legominiatuur van de Wittenberg en bouwt die gedurende het jaar op. Hij bouwt dus letterlijk de Wittenberg, maar iedereen is uitgenodigd om ook figuurlijk een steentje bij te dragen. Sponsor een steentje voor 1 euro per steentje en bouw daardoor mee aan de Wittenberg. Wij gebruiken alle bijdragen op onze beurt om de Wittenberg uit te bouwen. De miniatuur komt in de Wittenberg te staan, zodat je de voortgang kunt zien. Ga naar de speciale jubileumpagina ‘50 jaar’ in het hoofdmenu van onze website!

  • Deel je herinneringen met ons
    Wat heeft de Wittenberg voor je betekend? We zijn benieuwd naar je verhaal. Of misschien heb je een mooie herinnering? Ook die horen we graag. Ga naar de speciale jubileumpagina ‘50 jaar’ op onze website en lever je bijdrage. We nemen deze mee tijdens de jubileumactiviteiten.
  • Updates social media
    Daarnaast kun je via social media het jubileum volgen, waar regelmatig updates komen. Die ideeën worden nog vormgegeven door leefgemeenschappers. Samen bouwen en doen is namelijk ook een doel van het jubileumjaar. We hebben elkaars hulp nodig, dat is met alles zo in het leven en ook met dit jaar. Niet alleen in het uitvoeren, maar ook in het bedenken. In de voorfase hebben verschillende teams en mensen dan ook meegedacht. Zo leuk om mensen over de Wittenberg te horen vertellen! 

Waar kijk je zelf het meest naar uit? 

Ik heb zin in het hele programma. Maar ik kijk er nog het meest naar uit om al die Wittenbergers bij elkaar te zien en te zien genieten. En om die relaxte sfeer van de Wittenberg te proeven, maar ook dat scherpe van de Wittenberg. Soms kabbelt het leven zo’n beetje door, maar moet je weer even scherp gesteld worden. Dat herinner ik me zelf ook nog van die tijd van toen, aldus Lubette.”   

 

Lees ook