Elke tijd vraagt om nieuwe accenten

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

In het kader van het 50-jarig jubileum houden we een korte serie dubbelgesprekken. Een oud-medewerker gaat in gesprek met een huidig personeelslid. Deze keer zijn dat Age Romkes, oud-staflid in de periode 1989-2001 en Edwin Verloop, coördinator van Inside-out. 

Het is een goed weerzien met zijn oud-docent en stagebegeleider. Edwin Verloop herinnert zich nog levendig de lessen die hij bij Age Romkes volgde toen hij zelf student was: “Er komen nog regelmatig zinnetjes boven die ik bij het vak ‘Ontdekkend Bijbellezen’ van hem leerde.” 

Driejarige bijbelschool 
Age vertelt dat de Wittenberg begonnen is als een driejarige bijbelschool: “Je kon er een diploma voor godsdienstleraar mee halen. De studenten deden intensief Bijbelstudie en lazen veel theologische literatuur. Zo kregen ze de nodige bagage mee voor hun toekomstige baan. Het eerste jaar was ook ‘los’ te volgen als een vormingsjaar.” 

Tijden veranderen 
De tijden zijn veranderd: christenen vormen een minderheid, geloven is minder vanzelfsprekend en mensen nemen op een andere manier informatie tot zich. De nadruk op kennis is verschoven naar vragen rond identiteit en relaties. Jongeren ervaren veel prikkels en druk om te presteren. 

Hart, hoofd en handen 
Edwin: “Dat merken we goed bij Inside-out. Studenten zijn zoekend naar wie ze zelf zijn, naar wat ze willen met hun leven en vragen zich af wat hun plek is in Gods wereld. Dat vraagt een iets andere benadering. Er zijn verschillende vakken waarin Bijbelse verdieping en geestelijke vorming plaatsvindt. Ze zitten niet alleen met hun neus in de boeken, maar volgen ook lessen creativiteit en sport. Jongeren leren hier met hun hoofd, hart en handen. Om de week gaan ze op expeditie waarin ze uit hun comfortzone worden gehaald. Ook hiermee ontdekken ze wie ze zijn en ontwikkelen hun kwaliteiten. 

Nieuwe accenten 
Elke tijd vraagt om nieuwe accenten. De missie is en blijft hetzelfde: vorming van jongeren om vanuit hun hart Jezus te volgen in het dagelijks leven en om hun plek in Gods wereld in te nemen. Het was en is en blijft onze uitdaging én vreugde om jongeren daarmee te helpen. Als docenten Inside-out genieten we er telkens weer van als we dat zien gebeuren!” 

Lees ook