Adembenemend - Kees van Ekris over de inspiratietafel monastiek

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

‘Het is bij vlagen adembenemend. We zitten met een groep lezers in de heerlijke monastieke vleugel van de Wittenberg, en we lezen een tekst van een grote schrijver. Van Kierkegaard of Merton, van Tish Warren of Miskotte. Over gebed, over stilte en de vreugde, of over leven terwijl juist alles verstomd lijkt. Niek of ik leid het in, en dan lezen we ter plekke de zinnen, hardop, paragraaf voor paragraaf. En dan?'

Dan simpelweg die teksten laten werken: in onze gedachten, in onze verbeelding, in onze gesprekken, in impulsen om iets ervan door te laten werken in onze levens. We lezen en praten we een uur en eindigen we met het avondgebed in de leefgemeenschap. Het is van een simpele schoonheid, die stimuleert om te denken dat het ertoe doet, de stilte, de concentratie, de verruiming van je denken.’

Belangstelling voor deze inspiratietafel?
Op de Wittenberg proberen we monastieke idealen haalbaar en beleefbaar te maken voor mensen van vandaag. Dat is een continue zoektocht. Hoe introduceer je jonge mensen in de kracht van stilte? Wat is gebed eigenlijk, en hoe kun je groeien in begrip en beoefening daarvan? Welke teksten helpen ons daarbij? Zes keer per jaar organiseren we een ‘monastieke tafel’. We lezen samen inspirerende teksten en we reflecteren daarover voor vandaag. We beginnen met een maaltijd, en we sluiten af door samen het avondgebed op de Wittenberg te volgen (om 21 uur). De tafel is expliciet ook open voor geïnteresseerden. Laatste van dit seizoen: 27 juni '22 DV. Tot nu toe hebben we teksten gelezen van Thomas Merton, Tish Warren, woestijnvaders, en passages uit het boek van Niek Tramper ‘Onrustig is ons hart - Aandachtig leven in een veeleisende wereld’. Dit jaar is het thema 'Over wijsheid en dwaasheid - met de komende keren tekst van o.a. Kierkegaard over zelfwording en zelfverloochening. De avonden worden geleid door Niek Tramper en Kees van Ekris, met veel inbreng van de deelnemers. Heb je interesse, meld je aan bij het secretariaat de Wittenberg: info@dewittenberg.nl

Lees ook