Smallgroups: God en elkaar ontmoeten

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Je zult maar 95 huisgenoten hebben! Dat overkomt niet iedere Nederlander. In het karakteristieke gebouw van de Wittenberg wonen 80 jongeren en een aantal gezinnen bij elkaar die samen een leefgemeenschap vormen. Hoe geven ze het contact met elkaar vorm?  

v.l.n.r. Gerard Palm, Meike Feddema en Ruben Waterval

Belang van smallgroups
Gerard Palm, bestuurslid van de leefgemeenschap vertelt: ‘In een grote leefgemeenschap kunnen mensen al snel in de massa verdwijnen. We vinden het belangrijk dat alle bewoners gezien worden en persoonlijke aandacht krijgen. Daarom hebben we sinds twee jaar het systeem dat iedereen in een smallgroup zit. Ze bestaan uit 5 tot 8 personen. Zo kunnen mensen in een kleinere setting met elkaar vertrouwd raken. Deze smallgroups worden elk jaar opnieuw ingedeeld. Ze hebben allemaal een thema, zoals bijvoorbeeld muziek, wandelen en Op zoek naar rust.” 

Samen eten en bijpraten 
Dit seizoen zijn er 11 smallgroups. Ze eten elke woensdag met elkaar om bij te praten en doen om de twee weken iets met het thema. Meike leidt de smallgroup theater: “Wij willen een kort theaterstuk schrijven aan de hand van een bijbelverhaal. We zijn rustig begonnen, want mensen kunnen zich pas uiten, als ze zich veilig voelen. Veiligheid creëren zie ik als topprioriteit om te durven spelen bij elkaar. Het is fijn om daarmee bezig te zijn als je de hele dag met je hoofd bezig bent geweest. Ik vind het verrassend om te zien hoe expressief onze smallgroup al is.   

The Chosen 
Ruben leidt de smallgroup, genaamd The Chosen: “The Chosen is een prachtige dramaserie over het leven van Jezus. We kijken elke avond een aflevering en praten erover door. Dat levert goede gesprekken op en brengt ons dichter bij elkaar. We kijken er elke keer weer naar uit om de volgende aflevering te bekijken.”  

Actie naar buiten  
Elke smallgroup stelt zichzelf ook ten doel om iets voor de buitenwereld te doen. Gerard: “Dat kan heel wisselend zijn, van een tuin opknappen, tot kerstkaarten maken voor ouderen tot kerstpakketten maken voor minima in Zeist. Zo dragen wij ons steentje bij aan een leefbare samenleving!”