Diaconaal werkers Joop en Anna over hun werk bij de Wittenberg

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

De Wittenberg heeft twee diaconaal medewerkers in dienst: Joop Troost en Anna van der Slik. Hoe zijn ze bij de Wittenberg terechtgekomen en wat doen ze?

Joop
Voor Joop was het overduidelijk. God sprak. Hij werkte als hovenier in Arkel en wist dat zijn baan in 2021 zou eindigen. Wat zou hij doen? Voor zichzelf beginnen, iets anders gaan doen? Joop ging in gebed en vroeg ook anderen te bidden wat zijn volgende stap mocht zijn. Ineens kwam De Wittenberg in zijn gedachten op: “Ik was nogal overdonderd en ben een eind de polder in gaan lopen om na te denken.” Daarna besloot hij een bericht naar de beheerder te sturen. Die was aangenaam verrast want ze zochten net weer een diaconaal werker. Na een goed en open gesprek kwam Joop als diaconaal medewerker bij de Wittenberg werken.  

Anna 
De andere diaconaal medewerker die de Wittenberg rijk is, is Anna. Ze deed een half jaar diaconaal werk bijPastoraal Centrum De Herberg in Oosterbeek. Daarna meldde ze zich aan voor Inside-out en na 5 maanden was ze nog lang niet uitgekeken op de Wittenberg en werd ze diaconaal medewerker. Anna: “Het is fantastisch om met zoveel mensen te wonen. Je hebt hier heel makkelijk een gesprek over je geloof. De leefgemeenschap voelt voor mij als een dragende kracht.” 

Hoe ziet een werkdag eruit?  
Anna vertelt: “We doen hier van alles. Geen dag is hetzelfde. Als er dag gasten komen, zorgen we ervoor dat de zaal schoon is, we zetten koffie & thee en maken ze wegwijs in het gebouw. Bij retraites maken we de kamers schoon, zodat weekend gasten er een fijne tijd hebben. Dat is de ene helft van ons werk.” Anna werkt voor de andere helft in de keuken: “Er wordt hier dagelijks gekookt voor zo'n 100 mensen. Ik help mee met snijwerk, voorraden beheren en menu's bedenken.” Joop doet vooral technische klussen en tuinonderhoud: “Vooral de tuin onderhouden vind ik leuk. Dan ben ik lekker buiten bezig en oefen ik mijn vak uit.” 

Joop-in-actieJoop in actie

Wat is er zo bijzonder om diaconaal werker te zijn?  
Joop: “Je hebt veel vrijheid en het is hier heel gezellig. Je hebt altijd aanspraak en leert veel nieuwe mensen kennen. We hebben een gratis kamer, maaltijden en krijgen zelfs nog zakcentje toe! Je doet veel nieuwe vaardigheden op, we mogen lessen van Inside-out bijwonen en de omgeving is prachtig. Ik ga er regelmatig even op uit.“  Anna: “Wat ik vooral waardevol vind is dat we een persoonlijke coach hebben. Het is fijn om af en toe van je af te kunnen praten als er dingen dwars zitten. Dat lucht op en helpt me verder. Ook helpt mijn coach me met mijn persoonlijke ontwikkeling.“ Het interview loopt ten einde. Ze gaan weer aan de slag. Anna zegt: ‘ik ga strijken’ en Joop: ‘ik ga voorstrijken (hechtingslaag aanbrengen voor het stucwerk)!  

Diaconaal werker, iets voor jou? 
In augustus 2024 zijn we weer op zoek naar twee diaconaal werkers. Iets voor jou? Stuur een mail met je motivatie naar info@dewittenberg.nl.

Lees ook