‘Ik had Inside-out voor geen goud willen missen’

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

Het afscheid viel ze zwaar. De 20 studenten die in augustus 2022 met Inside-out startten rondden op 19 januari hun tijd op de Wittenberg af. “Het is echt ongelofelijk, aldus student Joachim, “vijf maanden geleden kwamen we als vreemden bij elkaar. Nu voelt het alsof we familie zijn! We hebben veel samen opgetrokken en lief & leed gedeeld. Ik had dit voor geen goud willen missen.”

Eerlijke vragen
Een gesprek met studenten Joachim en Demi. Joachim had een roerige schoolperiode achter de rug en was minder met zijn geloof bezig. Hij verlangde naar rust, naar vertraging van zijn levensritme. Joachim: “Dat heb ik bij de Wittenberg ruimschoots gevonden. Ook op veel geloofsvragen heb ik antwoorden gekregen, vooral via het vak ‘eerlijke vragen’. Docent Janno van den Ende was enorm open. Je kon al je vragen kwijt. Hij deelde zijn visie en gedachtegang en wees ons op teksten in de bijbel, zonder ons in een bepaalde richting te duwen. Daar heb ik veel aan gehad. ”

Het grote verhaal
Demi werkte als verpleegkundige, maar vond daarin niet de voldoening die ze zocht.: “Ik was echt op zoek naar meer van God. De lessen hebben mij sterker in mijn geloof doen staan. Vooral het vak ‘Het grote verhaal’ vond ik inspirerend. Docent Bram van Putten nam ons mee in het Oude Testament. Hij liet daardoorheen vooral de echtheid van het leven zien. God werkt door gewone mensen met al hun ups en downs, heel herkenbaar. Dat heeft het Oude Testament voor mij toegankelijker gemaakt.” Ook worstelde ze met haar zelfbeeld: “Ik dacht dat ik altijd een pessimist was, maar hier heb ik gemerkt dat ik behoorlijk optimistisch ben. Je ontdekt bij Inside-out wie je echt bent, je authentieke zelf."

Doorgeven wat ik heb geleerd
Joachim heeft meer duidelijkheid over wie hij is en weet ook beter welke kant hij op wil: “Het was fijn om een persoonlijke coach te hebben. Met haar heb ik veel gepraat over hoe ik in het leven sta. Daardoor weet ik nu beter wie ik ben. Ik heb ontdekt dat er bij mij een mooie balans is in gevoelig zijn voor anderen en een stuk nuchterheid." Demi gaat de 4-jarige opleiding Godsdienst & Pastoraal Werk volgen: “Ik ben zó enthousiast geworden over de Bijbel dat ik dat graag wil doorgeven als docent aan jongeren die ook zoekende zijn in hun geloof."

Inside-out? Gewoon DOEN!
Demi en Joachim zijn ervan overtuigd dat ze spreken voor de hele groep: “Deze tijd heeft ons veel gebracht, vooral ook omdat we hier woonden met elkaar. We hebben veel geleerd, enorm veel plezier gehad en mooie gesprekken rond het haardvuur. Het is echt een aanrader. Je bent een tijdje uit je eigen wereldje, leert nieuwe dingen en vindt richting voor je toekomst. Deze tijd heeft een basis gelegd voor de rest van ons leven." Aan mensen die zich oríënteren op Inside-out zeggen Demi en Joachim: “Ook al voel je misschien nog weerstand, gewoon DOEN. Je zult er geen spijt van krijgen!”