"Met aandacht stilstaan helpt je om bewuster te leven"

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Myrthe van Milligen

Jessica is 34 jaar, getrouwd en woont samen met haar man op de Wittenberg, waar ze deel uitmaakt van de leefgemeenschap en dagelijks de getijdengebeden meemaakt. Ook heeft ze een aantal retraites gevolgd. Zo volgde ze samen met haar man een retraite voor jonge stellen en een retraite met als thema ‘aandachtiger leven in een onrustige wereld’. Ze ziet steeds meer de waarde van monastiek in, al heeft ze niet veel met die term.

Bewuster leven

“Het is een veeleisende, snelle maatschappij waar we in leven en dat kan zwaar zijn. Je gaat snel mee met het ritme van de maatschappij, waardoor je God een beetje kan kwijtraken of in elk geval andere prioriteiten gaat stellen. Even met aandacht stilstaan helpt je om bewuster te leven. Je maakt dan bewuste keuzes in plaats van dat je maar gewoon meegaat met de stroom en bent proactief in plaats van reactief."  

"Juist door de stilte te zoeken, kun je met bepaalde vragen tot een diepte komen in jezelf waar je normaal door alle haast, drukte en prikkels niet bij komt. Ik heb heel erg gemerkt dat ik daar, juist door die stilte, wel bij kon komen."

Het scherpe randje van stilte

"Stilte en rust kunnen fijn zijn, maar kunnen ook voor onrust zorgen. In de stilte heb je geen andere afleidingen, waardoor gedachten juist kunnen opkomen. Stilte kan dan best lastig zijn. Toch merk ik dat dat steeds meer oké wordt voor mij. Ja, stilte kan vragen en onrust oproepen, maar ik zie dat als een mooi klein stapje in de goede richting.”

Wil je ook de waarde van stilte ervaren die Jessica beschrijft? Even stilstaan en van daaruit bewuste keuzes maken voor jouw dagelijkse leven? Misschien is een retraite dan wat voor jou. Kijk hier voor ons aanbod en voel je welkom!