MODERNE HERDERS

Leiderschap in een wispelturige en ontvlambare tijd.

Influencers, lobbyisten en leiders met grootse ideeën zijn er genoeg in onze samenleving.  Wie leiding wil geven zet in op transitie, op ontwikkeling, innovatie, creativiteit…

Maar transitie kan niet vruchtbaar zijn zonder transformatie en die raakt allereerst de leidinggevende zelf. Die vraagt contemplatie, inkeer of een persoonlijke koersverandering.

Deze onzekere en ontvlambare tijd vraagt om bruggenbouwers, om leiders die verbinden, om herders die de kudde begrijpen, die niet wegvluchten als het moeilijk wordt. Maar wie is daartoe in staat, wie is een betrouwbare herder?

In een reeks van drie retraites gaan Kees van Ekris en Niek Tramper in op de spanning tussen transitie en transformatie. We verkennen wat een veilige en vruchtbare basis is voor goed leiderschap, en hoe onze persoonlijke biografie daarin een rol speelt. En we leren van de boeiende biografieën van eigentijdse herders. We gaan in op (sterke!) inzichten van de Taal van Transitie, maar we ontdekken ook hoezeer we de Geest van Christus nodig hebben om besluiten te kunnen nemen die wijs zijn, om te waken over onszelf en over anderen. Om herder te zijn voor mensen waar dan ook: in je gezin, in het bedrijf, op school of in de politiek.

Van harte welkom op de Wittenberg! Om twee volle dagen (van vrijdagmiddag tot zondagmiddag) te reflecteren, en om de stilte en de natuur op te zoeken, om te vieren, te bidden in de getijdengebeden en nieuwe inspiratie te vinden voor je dagelijks werk als leidinggevende.

Globaal Programma
Vrijdag
Eind van de middag start met kennismaking, vesper en maaltijd. Daarna introductie van thema en van een Bijbelgedeelte als leidraad voor deze tweedaagse. Afsluitend avondgebed.

Zaterdag
Morgengebed en ontbijt, inleiding, gesprek en verwerking. Daarna middaggebed en lunch.
‘s-Middags: ruimte voor stilte en persoonlijke reflectie, wandeling als oefening in aandachtig leven, inleiding en uitwisseling (vervolg). Vesper en daarna avondeten.
‘s-Avonds: film of videofragment, gerelateerd aan het thema + gesprek, avondgebed, ontmoeting met hapje en drankje.

Zondag
Ontbijt met daarna Lectio Divina met lied en gebed. Vervolgens evaluatie, conclusies en afronding. Na het middaggebed volgt een afsluitende lunch.L E I D I N G

Wij, Kees van Ekris en Niek Tramper, zien ernaar uit een programma te ontwikkelen waar ernst in zit, maar ook humor en gezamenlijk beraad. We zijn de afgelopen jaren intensief met elkaar opgetrokken in het helpen opzetten van een monastieke leefgemeenschap van jonge mensen op de Wittenberg. Niek zegt: ‘Kees is een uitnodigende denker, momenteel ‘Theoloog des Vaderlands’, hij spreekt veel met leiders midden in de complexiteit van de tijd en verzorgt de spraakmakende podcast ‘Moderne profeten’ (met dit seizoen afleveringen over ‘Moderne herders’). Kees zegt: ‘Niek is oud-coördinator monastiek van de Wittenberg, weet wat het betekent om om te gaan met tegenslagen. Zijn meeste recente boek ‘Onrustig is ons hart – aandachtig leven in een veeleisende wereld’ trekt veel aandacht.

waterval foto

LOCATIE EN AANMELDING

Gastenkamers zijn eenvoudig, sober en robuust, zoals dat past bij het bijzondere gebouw waarin de Wittenberg gehuisvest is aan de rand van de Zeister bossen. Naast 1-persoonskamers zijn er twee 2-persoonskamers beschikbaar. Daarnaast staan een huiskamer, eetkamer en kapel tot onze beschikking.

Per retraite is een maximum van 12 deelnemers mogelijk. Aanmelding op volgorde van binnenkomst.

De retraites vinden plaats op:
24-26 mei '24 1-3 november '24 7-9 maart '25

De drie retraites zijn als reeks te volgen. Elke volgende bouwt voort op en geeft verdieping aan de vorige. Maar je kunt je ook voor elk afzonderlijk inschrijven.