De Wittenberg | Leefgemeenschap

Samen leven en geloven

Hoe kan ik groeien in het leven met God? Hoe kan ik groeien in het kennen van mezelf en de ander? Hoe kan ik mijn leven delen met anderen?

Herken je deze vragen? En ben je tussen de 17 en 35 jaar oud? Studeer of werk je in Zeist of omgeving of ga je dat doen? Dan is het wonen op de Wittenberg misschien iets voor jou!

Samen gastvrij zijn
Gastvrijheid staat bij de Wittenberg hoog in het vaandel. We hopen dat de Wittenberg een plek van bemoediging mag zijn voor iedereen die hier binnenkomt en hier geloofsgenoten ontmoet.
Twee keer per jaar ontvangen we cursisten van Inside-out, die vijf maanden deel uitmaken van de leefgemeenschap. Daarnaast ontvangen we regelmatig individuele gasten en groepen die een weekend, (mid)week of langer deelnemen aan een retraite.

Samen bidden
Op de Wittenberg houden we op drie momenten per dag een getijdengebed: in de ochtend, middag en avond. We lezen uit de Bijbel, bidden, zingen en zijn stil. We komen tot God en luisteren naar wat Hij tot ons wil zeggen. Iedere getijde duurt ongeveer 20 minuten. Wij geloven dat deze getijdengebeden ritme en stabiliteit geven in het leven te midden van de toenemende hectiek in de huidige maatschappij. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen hier regelmatig aan deelneemt.

Samen leven
Wonen op de Wittenberg is meer dan het huren van een kamer of appartement. In de leefgemeenschap leven we samen en zijn we betrokken op elkaar. Dat houdt onder andere in dat we gezamenlijk eten, wekelijks een leefgemeenschapsavond hebben en met elkaar corvee en huishoudelijke klussen oppakken. Ook zetten we ons in voor maatschappelijke projecten buiten de Wittenberg. Uiteraard is er daarnaast genoeg tijd en ruimte om je eigen gang te gaan.

Samen betrokken
Het leven in de leefgemeenschap is mooi en verrijkend. Op de Wittenberg woon je samen met ruim 60 andere jongeren. Samenleven met anderen is gezellig en leerzaam, maar kan ook intensief zijn. Het vraagt tijd en energie naast je werk of de studie die je doet. Daarom vinden we het belangrijk dat je voor jezelf afweegt of je hiervoor ruimte ervaart in je huidige persoonlijke en sociale leven. We vragen van iedereen om zich voor minimaal een jaar aan de leefgemeenschap te committeren. Uiteraard kan hier in bepaalde situaties van worden afgeweken.

Kosten

De kosten van je kamer zijn afhankelijk van de grootte van je kamer (vanaf ongeveer € 312,- per maand). Daarnaast betaal je ook een bijdrage aan de leefgemeenschap van € 102,- per maand. Tegen dit bedrag kun je dagelijks mee ontbijten, lunchen en deelnemen aan de avondmaaltijd.

Kor Post oud-student Inside-out 2020
Frank Steenbergen
Door Frank Steenbergen
9 oktober 2020

"Inside-out heeft mij geholpen om in te zien dat ik de talenten die ik heb overal kan inzetten"

Kor (25) was één van de studenten die in januari 2020 begon met het traject Inside-out. Hoe heeft hij het …
Lees verder
Foto oud-student Loïs interview
Frank Steenbergen
Door Frank Steenbergen
25 september 2020

"Ik vond het vak ‘eigen leervraag’ heel leuk: een vak waarin je de ruimte krijgt om je te verdiepen in een onderwerp naar eigen keuze"

Loïs (18) behoort tot één van de eerste studenten die het traject Inside-out heeft gevolgd. Wat doet …
Lees verder
Jaap Bijl bewoner en oud-student
Martha Murre
Door Martha Murre
18 september 2020

"De leefgemeenschap is de praktijk van wat je overdag leert"

Jaap (24) heeft twee jaar geleden het Wittenbergjaar gedaan. Hij woont nog steeds op de Wittenberg, maar nu doet hij een…
Lees verder