Jezelf 5 maanden binnenstebuiten keren bij tussenjaar Inside-out

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

‘Jezelf 5 maanden binnenstebuiten keren’, een mooie omschrijving van tussenjaar Inside-out. Student Willemieke kan dit beamen. Na 6 weken Inside-out heeft ze al flink wat meegemaakt: volle lesweken, een aantal confronterende expedities en veel nieuwe indrukken.

Geen vraag is te gek
Willemieke deed de opleiding Rechten maar brak die voortijdig af. Het was toch niet wat ze wilde. Bij Inside-out wil ze ontdekken waar haar passie ligt en welke richting ze op wil: “Ik koos voor de Wittenberg omdat er veel Bijbels onderwijs is. Ik heb het verlangen om ook met vragen op geloofsgebied bezig te gaan. Dat doen we bijvoorbeeld bij het vak ‘Eerlijke vragen’. Daar mogen we al onze vragen stellen. Geen vraag is te gek. Je merkt dat anderen met dezelfde thema's zitten. Ik heb er al veel aan.”

Uit comfortzone
Rolien Dijksterhuis is docent coaching en expeditieleider bij Inside-out: “Bij Inside-out gaan onze studenten elke twee weken op expeditie. Daarmee halen we hen uit hun comfortzone. Wat gebeurt er bijv. als je wildvreemde mensen op straat moet aanspreken? Bij sommigen roept dat spanning of weerstand op. Achter weerstand zit vaak een verlangen of behoefte. Vaak zijn dat goede leermomenten en zet het mensen aan het denken over zichzelf.” Willemieke is het hier mee eens: “Ik werd een paar keer uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden. Dat was best spannend. Maar aan het eind van de dag was ik blij dat ik mezelf had overwonnen!”

Willemieke-Rolien Inside-out

Leren in de praktijk
Rolien: “De studenten komen terecht in een leefgemeenschap van bijna 100, voornamelijk jonge mensen. Hoe verhoud je je daartoe, wat doe je met ergernis, conflicten en hoe geef je je grenzen aan? Daar krijg je gelijk in de praktijk mee te maken en leer je het meeste van.” Willemieke herkent dit: ”Omdat je in een groep leeft word je geconfronteerd met hoe je je gedraagt en omgaat met anderen. Dat heeft me aan het denken gezet: waarom ben ik soms heel uitbundig in een groep en waarom trek ik me soms heel erg terug. Hoe komt dat eigenlijk? Interessant om daarmee bezig te zijn.”

Gezíen worden
Rolien: “Het is mooi om God aan het werk te zien. Jongeren hebben serieuze vragen en lopen vaak met beschadigingen rond. Ze hebben behoefte om écht gezíen te worden. Dat gebeurt te weinig in onze samenleving. Ook kerken zijn hier vaak onvoldoende op ingericht. We merken dat ruimte en échte aandacht herstel en nieuwe vrijheden brengt. Daar doen we het voor!”

Op de foto links student Willemieke van de Wetering en rechts docent Rolien Dijksterhuis
Dit artikel is geschreven nav een interview op Groot Nieuws Radio dd 31 maart 2023

Lees ook